4 Ocak 2009 Pazar

Bu İşte Bir İş Var!


Galatasaray Spor Kulübü, Ali Sami Yen ve arkadaşlarınca Galatasaray Lisesi’nin bir sınıfında fikir olarak filizlenmiş ve okulun bahçesinde kurulmuştur. O günden beri de her liselinin kulübe sahip çıkma misyonu devam etmektedir. Bu ilişki günümüzde de devam etmekte, her liseli Galatasaraylı kulübü kendisinin sahip çıkması gereken bir miras olarak algılamakta ve sakınmaktadır. Bu bağlılık günümüzde de değişmemiştir.Ancak değişen şey futbol ve hatta spor olmuştur. Nasıl ki bir zamanlar Galatasaray Spor Kulübü liseli olmayan sporculara da kucak açmak zorunda kalmış ise o dönem de kapanmış, sporun bir endüstri olarak algılandığı sadece bağlılığın gerek şart olabildiği ancak yeter şart olmadığı bir ortam doğmuştur. Bu sadece Galatasaray’ı ya da Türk sporunu değil dünyanın tüm ülkelerini etkisi altına alan bir süreçtir. Artık futbol endüstridir. Kulüpler iş yerleri olmuşlardır bile. Dolaysıyla kulüplerin yapılarının da günümüzdeki bu nitelik değişmesine cevap verecek şekilde evrilmesi kaçınılmazdır.





Polat’ın adaylığı karşısında liseliler organize olamamış ve aday çıkaramamıştır. Bu çaresizlik ortamı aday olduğu dönemde 40-50 oy alabilen Turgay Kıran isminin bile yeniden gündeme gelmesine neden olmuştur. Ancak Adnan Polat Galatasaray Spor Kulübü tarihinde görülmemiş farkla, tarihi bir oy başarısı ile başkan olmuştur.


Polat’ın ilk ve önemli icraatlarından biri, üyeliğin neredeyse bir mason locasına kabul kadar zor olduğu Galatasaray Spor Kulübü tüzüğünü değiştirmek olarak vuk’u bulmuştur. Tüzük Değişikliğini konu alan Genel Kurul önce ertelenmeye çabalanmış, bu görüş reddedilince de bin dereden su getirilerek Türk Ticaret Yasası’nın değişmesinin sonrasına bırakılmıştır. Ancak bugünden geriye bakıldığı zaman daha da net görülüyor ki asıl amaç zaman kazanmaktır. Kazanılan bu zamanda da mümkün olduğunca fazla lise mezunu kulübe üye yapılmaya başlanmıştır. Hem de tüzüğe aykırı olarak!


Galatasaray Spor Kulübü tüzüğü gereği, her sene aktif üyelerin %3’ü kadar yeni üye alabilir. Şu anda aktif üye sayısı 6558’dir. Bu rakama göre alınabilecek üye sayısı 196 olarak ortaya çıkmaktadır. Toplam üye sayısına göre bu rakam yaklaşık olarak 405 kişi çıkmaktadır ki zaten tüzük bu hesaplamaya olanak vermemektedir.


Oysa Aralık 2008 itibariyle Galatasaray Spor Kulübü’ne kabul edilen üye sayısı 521 kişidir!


Peki bu işe nasıl olmuştur? Bu operasyon kim tarafından organize etmiştir?


Yukarıda anlattığım üzere bu işe yangından mal kaçırma, yönetim erkini bırakmama ve hatta başkaları ile paylaşmama operasyonudur. Operasyonun arkasında liseciler vardır. 2008 Haziran’ından beri gizli bir fonda toplanan paralar Galatasaray Lisesi’nden yeni mezun olmuş gençlerin üyelik başvuru ücretleri olarak değerlendirilmiştir. Tulum halde üye yapılan bugünün mezunları yarının oy potansiyelleridir. Yetişkin bir insanın bu durumu nasıl kabullenerek üyeliğine onay verdiği sorulabilir elbette… Ancak bazı yeni mezun / üyelerin ne başvuru formunda imzaları vardır ne de bu süreçten haberleri! Bu yeni üyeler arasında farklı takımı tutanların olduğu da bir sır değildir!


Batıya açılan pencere olarak her yerde göğsünü geren camia işte böyle bir tezgâhla karşı karşıyadır. Elbette bu 521 kişi içerisinde hak ederek, layık olarak üye olmuş liseli veya değil yeni üyeler vardır. Ancak tüzüğe aykırılığı su götürmez bu operasyon birçok ilgisiz yeni üyeyi kazandırmaktan, Galatasaray ticaretinden başka bir anlam taşımamaktadır.


NOT: Böyle bir durumu ülkemizin yüzü Avrupa' ya en dönük klübünde görünce çok şaşırdım ve blogumda yayınlamaya karar verdim. Tabii yazarının izniyle. Mutlak Gol 'e teşekkürler...

Hiç yorum yok:

GelişineVole

Blog Widget by LinkWithin