28 Şubat 2009 Cumartesi

Celal İbrahim

Sadece Galatasaray'ın değil Türkiye' nin efsanelerinden biri o. Benliğinde taşıdığı güç, cesaret, yiğitlik, yıkılmazlık birebir çehresine yansımış bir vatan evladı. Bu topraklara kanıyla imzasını atmış binlercesinden, milyonlarcasından biri o..

1884 doğumlu cengaver şahıs, Mekteb-i Sultani'de 646 okul numaralı hukuk öğrencisiyken 1905 yılında bir efsanenin de doğumuna tanıklık hatta öncülük etmekteydi. Edebiyat dersinde kendi aralarında yabancı takımlara karşı kuracakları futbol takımını tartışan gençlerden biri daha sonra Galatasaray Spor Kulübü'nün 4 numaralı kurucu üyesi olarak tarihe geçecekti. Tarihe sadece bununla geçmedi; Ocak 1909' da oynanan ilk Fenerbahçe-Galatsaray maçında (0-2) ilk golü, yani 100 yıllık derbinin ilk golünü atan da Celal İbrahim'dir.

Ama bunların yanında en çok bilinen olayı ise yine bir Galatsaray-Fenerbahçe maçında, 12 Şubat 1911 yılında, 7-0 'lık maçta 4 gol birden atmış olmasıdır. O cüsse, o duruşla zaten en güçlü oyuncusuydu takımın.

Gelin görün ki ne evlatlar kaybettiğimiz 1. Dünya Savaşı'na gönüllü giden bu eşi benzeri olmayan insan, herşeyin karşısında durmuştu da mermilerin getirdiği ölüme karşı duramamıştı. Ölüm onu 1915'te Bağdat'ta bulmuştu. Sahalarda çok gol attığı İngilizler'den mermi yemişti.

Fotoğrafta yer alan birbirinden değerli bu insanlar, bu vatan için neler yapabileceklerini gösteren sayısız kardeşleri arasında sadece isimleri en çok bilinenlerdendir. Kimi şehit olmuş, kimi gazi, kimi kürt, kimi rum kökenli. Ama hepsi çok iyi dost hatta kardeş. Huzur içinde yatsınlar...

Hiç yorum yok:

GelişineVole

Blog Widget by LinkWithin