10 Şubat 2009 Salı

Dinamo Kiev

En son Fenerbahçe'nin canını yakarak gündeme gelen Ukrayna ekibine geçenlerde Cm 03/04 oynarken Şampiyonlar Ligi finalinde son dakika golüyle kaybedince kafayı taktım. Bu gün de bir araştırma yazısı yazayım dedim.

Tarih olan SSCB'nin en başarılı kulübünün adını bu aralar pek duymaz olduk. Özellikle Shakhtar' a kaptırdığı şampiyonluklar, kupalar, Şampiyonlar Ligi'nde 3.lük ve 4.lükler onları zihnimizin biraz aşağılarına itti. Şimdi biraz gerilere bakalım:

1927 yılında KGB'nin uzantısı NKVD tarafından şimdiki Ukrayna'nın başkenti Kiev'de kuruldu. Arkasında KGB olunca güçlülerdi tabii. Daha ilk yıllarından adını duyurmaya başladı. Buna rağmen başarılar biraz gecikti. Zamanla Moskova takımlarıyla rekabete giren Kiev, Ukrayna bölgesinin sembol takımı olmaya başlamıştı. Özellikle 1942'de yaşadıkları "Ölüm Maçı" olarak bilinen trajik olay yüzünden isimleri daha çok duyuldu.

Nazi Almanyası'nın o tarafları işgal ettiği yıllardan birinde bir gün Dinamo Kiev oyuncularıyla Nazi ordusundan askerler arasında bir maç düzenlenir. Maçın olduğu gün halk stada akın eder. Binlerce kişi Kiev'i desteklemek için oradadır. Ne de olsa savaşın içindedirler ve burada da manevi savaş için bulunmaktadırlar. Herneyse, maç başlar. İlk yarı boyunca Kievlilerin mutlak üstünlüğü vardır. Seyirci desteğiyle nazilerin.... ezerler yani nazileri :) İlk yarı 2-0 biter. Devre arasında bir nazi subayı gelir ve "Maçı kazanırsanız kurşuna dizileceksiniz." der. Ama onca seyirci desteği ve milli duygular derken o futbolcular dayanamaz ve hayatları pahasına da olsa manevi savaşta yer alırlar. Maç sonu farklı galip gelirler. (Çeşitli söylentiler var; 4-0, 4-1, 5-2 gibi) Ama maalesef bu, gerçekten hayatlarına malolur. (Kimilerine göre ilk 11, kimilerine göre takımımn yarısı işkenceyle ve ya kurşuna dizilerek öldürülür.) Bu olayın ünlü Zafere Kaçış filmine de ilham olduğu söylenir.

İlk kupaları olan SSCB Kupası'nı 1954'te aldılar. 6 sene sonra SSCB Şampiyonu oldular. Derken hızla güçlenip büyüdüler. Kupalar, şampiyonluklar birbirini izledi. Dünyanın en güçlü milli takımlarından SSCB'nin belkemiğini oluşturdular. 1970'ler ve 80'lerde adeta Motor Kiev olan takım 1975 yılında hem SSCB şampiyonu, hem Kupa Galipleri Kupası şampiyonu, hem de Süper Kupa Şampiyonu oldular. Kupa Galipleri Kupası'nı 1986'da tekrar alan klüp, şimdiye kadar;

- 13 SSCB Şampiyonluğu*
- 9 SSCB Kupası
- 3 SSCB Süper Kupası*
- 12 Ukrayna Şampiyonluğu*
- 9 Ukrayna Kupası*
- 2 Ukrayna Süper Kupası*
- 3 Şamp. Ligi yarı finalistiliği
- 6 Şamp. Ligi çeyrek finalistliği
- 1 Süper Kupa
- 1 Süper Kupa ikinciliği
- 2 Kupa Galipleri Kupası
- 4 İyiniyet Oyunları Kupası

kazandı!

Bu kadar kupaya rağmen hala ülkelerinin en zengini değiller. Nedeni çok basit: Endüstriyel Futbol.
Maçlarını dahi bu kupaların sahibine yakışmayacak kadar 'dandik' kalan Lobanovsky Dinamo Stadyumu'nda oynuyorlar. Sadece 16900 kişilik kapasitesi var bu stadyumun. Ama 2012 Avrupa Şampiyonası (Ukrayna-Polonya)sayesinde geliştirilecektir.

Unutulmaz isimleri arasında Oleg Blokhin, Igor Belanov, Rebrov, Shevchenko Kaladze, Belkevich, Onopko, Salenko gösterilebilir. Bugünkü yıldızlarına bakarsak gözümüze çarpan ilk isimler: Diakhaté, Shatskikh, Shovkovskiy, Husyev, D.Rincon, Guilherme, Milevskiy olur.

Kiev şu anda Vışça Liga'da lider, 43 puanla. Metalist Kharkiv ise 3 beraberlik fazlasıyla 2. sırada.

(*en çok kazanan)

Hiç yorum yok:

GelişineVole

Blog Widget by LinkWithin