14 Mart 2009 Cumartesi

Efes Pilsen Futsal Ligi

Ülkemizde bir ilk, bu ay içerisinde başlayan Futsal Ligi'miz. Bir çok ülkede (özellikle Brezilya'da) altyapıdan itibaren kullanılan bir oyundur futsal. Özellikle tekniği çok geliştirdiği düşünülür. Pele, Ronaldinho, Zico, Raul gibi teknik dahilerin sokak futbolu yanında futsal sayesinde bugünlere geldiklerini söylemek yanlış olmaz.

Bizde de 8 bölgede (Adana, Ankara, Antalya, İstanbul I, İstanbul II, İzmir, Malatya ve Samsun) 64 takımın katılımı ile gerçekleştirilen ligin bitmesiyle, bölge birincilerinin katılacağı 8'li finaller sonunda Türkiye Şampiyonu olacak takım, Avrupa'daki kulüpler düzeyinde gerçeşleştirelecek UEFA Futsal Kupası'na katılmaya hak kazanacak.

Bilmeyenler ve ya ilgilenenler için kurallara bir göz atalım:

TEMELLER

Yetişkin oyunları için bir futsal sahası 28-42 m. uzunluğa ve 18-22 m. genişliğe sahip olmalıdır. Bununla birlikte, özellikle küçüklerin oyunları için, en az 25m. uzunluk ve 15 m. genişlikte bir saha kabul edilebilir. Kale ölçüleri 3 m. genişlik ve 2 m. yükseklikte olmalıdır. Penaltı noktası kale çizgisinden 6 m. uzaktadır. Diğer serbest vuruş noktası gol çizgisinden 10 m. uzaktadır. Ceza alanı çizgisi kale çizgisinden 6. m. uzakta olmalıdır ve kale direkleri kalecinin alanını belirler.Oyun 20'şer dakikalık 2 yarıda oynanır, gençlerin oyunlarında her bir yarı 15 dakika surer. Kullanılan top 4 numaradır ve kısıtlı sıçrayışa sahip olması için hafifçe ağırlaştırılmıştır. Her takım kaleci dahil olmak üzere 5 oyuncu ile oyuna başlar.


MAÇ GÖREVLİLERİ

Genellikle taç çizgilerinden yöneten iki hakem ve yan çizgide saati kontrol eden zaman hakemi vardır. Bununla birlikte, bir tek hakemin yeterli olduğu gençler oyunlarında üç hakem kullanmak tamamıyla gerekli değildir.


MOLALAR

Her takıma her bir devrede 1 dakikalık mola kullanmak izni verilir. Mola sırasında antrenörler sahaya giremezler. Eğer uzatmaya gidilirse mola verilmez.


OYUNCU DEĞİŞİKLİĞİ

Her takım en fazla 7 tane yedek gösterebilir ve sınırsız oyuncu değişikliği yapabilir. Değiştirilen bir oyuncu oyunun herhangi bir yerinde diğer bir oyuncunun yerine girebilir. Değişiklikler yalnızca işaretlenmiş değişiklik alanlarında yapılabilir.


OYUN DIŞINDAKİ TOP

Futsal bir hızlı hareket oyunudur ve kurallar zaman kaybını azaltacak şekilde düzenlenmiştir, Top kenar çizgilerinden oyundan çıktığında, oyun alanına vurularak (fırlatılarak değil) atılır. Top oyuna sokulurken doğrudan gol atılamaz. Eğer top aut çizgisinden çıkarsa yalnızca kaleciler topu oyuna sokabilir. Eğer top girdiğinde, gol atışları, korner atışları ve serbest atışlar dört saniye içinde yapılmazsa, top diğer takıma geçer.


FAULLER

Futsal, yeteneği vurgulayan düzenli bir oyun olarak düzenlenmiştir.Tekmeleme, çelme takma, hamle yapma, çarpma, itme, tutma, kayarak yakalama (kendi alanı içinde kaleci hariç), kasıtlı elle oynama ve oyundan atılma doğrudan serbest vuruşla cezalandırılır.Diğer tüm serbest vuruşlar endirektir. Serbest vuruşlar için rakipler toptan 5 m. uzakta olmalıdırlar.


Takımın 5 faulü olduğunda, daha sonraki her faul, 10 m. noktasından doğrudan serbest vuruşla cezalandırılır. Bu faulün sahanın neresinden gerçekleştiğine bakılmaksızın ve faul kaleye 10 m.'den daha yakında yapılmadıkça olur. Savunmadaki takım bu serbest vuruşlar için baraj kuramaz.


Eğer bir oyuncu oyundan atılırsa, bir yedek, 2 dakika sonra oyuna girebilir - kırmızı kart gören oyuncu dönemez.Eğer takımlardan biri üç ya da dört oyuncuya düştüğünde gol olursa bir ilave oyuncuyu, yalnızca rakiplerinin o sure içinde sahada daha fazla oyuncu olması durumunda, içeri alabilir. Eğer bir takım üç oyuncunun altına düşerse, maç sona erdirilir.

Hiç yorum yok:

GelişineVole

Blog Widget by LinkWithin